an image

Vernieuwd rijexamen per 1 maart 2009 licht aangepastPer 1 maart 2009 wordt het praktijkexamen voor de personenauto licht aangepast. Bij het onderdeel zelfstandig route rijden worden de zogeheten coordinatiepunten, vaste punten waar kandidaten zelfstandig heen moeten rijden, afgeschaft. Ze worden vervangen door variabele orientatiepunten. Dit kunnen locaties zijn die de kandidaat goed kent, zoals een school of een sportclub. Als de kandidaat onbekend is in het examengebied, kan de examinator hem vragen om naar een zichtbaar ijkpunt in die plaats rijden, zoals een kerktoren of een flatgebouw.

Verder kan de clusteropdracht (een routeopdracht die de kandidaat krijgt alsof hij de weg heeft gevraagd) vanaf 1 maart gecombineerd worden met het rijden op de blauwe ANWB-borden. Door deze wijzigingen, die voortkomen uit een evaluatie onder rijopleiders en examinatoren, ontstaat een betrouwbaarder beeld van de zelfstandigheid en het verkeersinzicht van de kandidaat.

Andere onderdelen van het vernieuwde rijexamen, zoals bijzondere manoeuvres, gevaarherkenning en zelfreflectie worden op kleine punten aangepast. Vraag je rijopleider ernaar of lees verder op: Nieuw rijexamen vanaf 1 januari 2008 ingevoerd

- Bron: CBR

Terug

Autorijschool Tienkamp rijdt in Alkmaar, Heerhugowaard, Sint Pancras, Noord en Zuid Scharwoude, Broek op Langedijk, Obdam, Hensbroek, Ursem, Stompetoren, Bergen en Schoorl.